В Англії знайшли університет-побратим ЦНТУ: співпрацюватимемо за шістьма напрямами

В Англії знайшли університет-побратим ЦНТУ: співпрацюватимемо за шістьма напрямами

В рамках українсько-британського проекту Twinning: «Побратимство» Центральноукраїнський національний технічний університет розпочинає співробітництво з Університетом Бедфордширу, University of Bedfordshire (місто Лутон). Обидва університети мають схожі спеціальності, обидва здійснюють підготовку здобувачів освіти за трьома рівнями: бакалавр-магістр-PhD. Під час першої відео-зустрічі представники ЦНТУ та Університету Бедфордширу узгодили пріоритетні напрямки співпраці між нашими навчальними закладами: від англомовних курсів до міжуніверситетських обмінів та програм «подвійних дипломів».

Ще навесні британська консалтингова компанія у сфері вищої освіти «Cormack Consultancy Group» запропонувала українським університетам, – офіційно, через Міністерство освіти і науки України, – безкоштовну допомогу в налагоджені партнерства з британськими університетами за програмою «Twinning». Назва програми походить від англійського слова «twin» – «близнюк», twinning можна перекласти як «побратимство», загалом, цей термін використовується для визначення рівноправного співробітництва. Суть програми «Twinning» полягає у тому, що «Cormack» підшукує такий британський заклад освіти, який максимально подібний до відповідного українського університету, подібний за спеціальностями, напрямами та рівнями підготовки, освітніми програмами тощо. Бо ж схожим університетам простіше домовитися про співпрацю.

Учасниками програми «Twinning» вже є понад 70 закладів вищої освіти України. Центральноукраїнський національний технічний університет також подавав анкету-заявку на участь у проекті. Нарешті, «Cormack Consultancy Group» знайшли й нам університет-побратим в Англії. Ним став Університет Бедфордширу.

Бедфордшир – церемоніальне графство у центрі Англії (порівняйте: Кіровоградська область знаходиться в центрі України). У цьому графстві працюють два університети: Університет Бедфордширу та Університет Кренфілд.

Університет Бедфордширу – це громадський дослідницький університет, де навчається понад 20 тисяч студентів з понад 100 країн світу. Сучасний УБ було створено в 2006 році шляхом об’єднання Університету Лутону та Бедфордського кампусу Університету Де Монфорту. Університет Лутону вів свою історію від Лутонської сучасної школи, заснованої в 1908 році, та Лутонського технологічного інституту, створеного в 1937 році. До складу Бедфордського кампусу Університету Де Монфорту входив, серед інших, Бедфордський педагогічний коледж, заснований ще в 1882 році!

Після об’єднання декількох навчальних закладів в 2006 році, Університет Бедфордширу має п’ять навчальних кампусів, розташованих у чотирьох містах двох графств Англії: Бедфордшир та Букінгемшир. Але основний корпус університету базується у місті Лутон, населенням трохи більше 200 тисяч (теж схоже на Кропивницький).

Структурно Університет Бедфордширу складається з чотирьох факультетів: факультет творчих мистецтв; факультет технологій та науки; факультет освіти та спорту; факультет здоров’я та соціальних наук; як окремий підрозділ при університеті функціонує бізнес-школа.

У трьох загальнонаціональних рейтингах Великобританії від видань «Guardian» і «Times / Sunday Times» Університет Бедфордширу посідає 121, 123 та 131 сходинки.

Один з предметів гордості університету – надсучасний чотирьохповерховий STEM-корпус, вартістю 40 мільйонів фунтів стерлінгів, побудований в 2019 році. Тут розташовані чотири комп’ютерні лабораторії, лабораторії автомобілебудування, кібербезпеки та робототехніки, три великі навчальні лабораторії та чотири спеціалізовані лабораторії. (Фото STEM-корпусу в коментарях.)

Університет Бедфордширу співпрацює із 40 закордонними науковими та освітніми установами.

Цього тижня за посередництва «Cormack Consultancy Group» відбулись перші перемовини між представниками Центральноукраїнського національного технічного університету (проректор з наукової роботи ЦНТУ, професор Олександр Левченко та заввідділом аспірантури Ілона Андрощук) та Університету Бедфордширу. Як повідомила координатор від нашого навчального закладу програми «Twinning» Ілона Андрощук, відеоконференції між університетами передував обмін презентаціями. В нашій презентації розповідалось про університет, факультети, коледжі, спеціальності, рівні освіти, міжнародних партнерів та про досвід участі ЦНТУ в міжнародних проектах. Безпосередньо під час відеозустрічі було узгоджено пріоритетні напрямки співробітництва. Їх шість.

Перший – англомовні курси від британських викладачів для викладачів та студентів ЦНТУ.

Другий – спільна участь у наукових заходах: семінарах, вебінарах, конференціях тощо.

Третій – «електронна освіта»: представники ЦНТУ отримають онлайн-доступ до бібліотек, навчальних курсів Університету Бедфордширу. Це дозволить покращити освітні компоненти нашого навчального закладу.

Четвертий напрям співпраці – матеріально-технічна допомога з боку британців. Представники Університету Бедфордширу висловили готовність надати нам комп’ютерну техніку, а також закупити для ЦНТУ електронні ключі спеціалізованого програмного забезпечення, яке буде використано в навчальному процесі.

П’ятий – обміни між університетами. Причому, досягнуто домовленості не лише про традиційні для європейської освітньої спільноти обміни викладачами та студентами, а й про обміни адміністративного персоналу. Британські університети загальновідомі своєю високою якістю системи управління в закладах вищої освіти, тому подібні обміни допоможуть підвищити рівень системи управління нашого навчального закладу.

Шостий, але найбільш амбіційний напрямок майбутнього співробітництва – підготовка та узгодження спільних освітніх програм й організація за цими програмами навчання за системою «подвійних дипломів».

Як повідомляє Ілона Андрощук, після обговорення та узгодження під час першої зустрічі «дорожньої карти співробітництва» далі планується підписання офіційного меморандуму про наміри співпраці. Кожна сторона підпише свою копію документу, після чого відбудеться обмін копіями меморандуму. Ця подія запланована на середину грудня 2022 року.

До участі у програмах співробітництва між Центральноукраїнським національним технічним університетом та Університетом Бедфордширу запрошуються усі кафедри ЦНТУ: і технічні, і економічні й гуманітарні.

Фото
© 2024 KNTU