Бути корисним суспільству сьогодні

☝️Бути корисним суспільству сьогодні – це як мінімум зробити репост та поширити корисну інформаціюℹ️. В мирному житті поширення нами цікавих новин – це одне, але зараз маємо протистояння на інформаційному фронті та безліч дезінформації, фейків.

💁Частенько, навіть науковці з критичним мисленням, поспішаючи «швидко допомогти», не перевіряють інформацію і щось та й пересилають. Тож тримайте коротенькі пункти з медіаграмотності, що не дадуть піддатись паніці поширень, а інколи й допоможуть зупинити хвилю неправдивої інформації:

👉1. Користуйтеся лише перевіреними джерелами інформації. Факт-чекінг - перевірка фактів спрямована на виявлення невідповідностей між наявними фактами та оприлюдненою інформацією. Якщо не знаходите підтвердження в інших джерелах - не поширюйте.

👉2. Звертайте увагу на дати та посилання. Цифри – докази, якими легко маніпулювати і, на жаль, часто саме так і роблять медіаманіпулятори.

👉3. Зважайте на помилки та неточності у тексті. За ними часто криється саме навмисне перекручування та приховування правди.

👉4. Остерігайтеся надто емоційних дописів. Часто в новинах або соціальних мережах апелюють саме до емоцій читачів. Написану та подану яскраво неправду швидше поширюють, бо вона зачіпає емоції людей, вимикаючи критичне мислення.

👉5. Уникайте мову ворожнечі. Мову ворожнечі використовують автори, які хочуть повпливати на ваше сприйняття світу, а не лише проінформувати.

👉6. Зменшуйте інформаційне навантаження. Наш мозок має мати якісний відпочинок, а не «інформаційне ожиріння». Споживання будь-якої інформації має бути дозоване і виважене.

👉7. Зберігайте спокійте. Критичне мислення, твереза оцінка й якісна робота нашого мозку не дозволять піддатись паніці і не дасть ширити паніку в інфопросторі.

☝️Начасі не плодити паніку – теж неабияка поміч🇺🇦!

Фото
© 2024 KNTU