Вітаємо колег з запуском проєкту, які відкриває нові горизонти для його учасників

В ЦНТУ викладатимуть американсько-український курс «Hardware Product Engineering»

Центральноукраїнський національний технічний університет запроваджує новий курс із продуктової інженерії. Навчальну програму до цього курсу розробили американські та українські експерти в рамках спільного проекту YEP «Підприємницький університет» від Міністерства цифрової трансформації України, порталу «Дія.Бізнес», Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, Офісу розвитку підприємництва та експорту, Українського фонду стартапів за підтримки USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та ІТ-компанії Genesis.

Пілотний курс із продуктової інженерії для початку читатиметься у невеликій кількості провідних технічних університетів України. Це Національний університет «Запорізька політехніка», Державний університет «Житомирська політехніка», Харківський національний університет радіоелектроніки, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Донецький національний технічний університет, а також – Центральноукраїнський національний технічний університет.

Наш навчальний заклад до впровадження проекту долучився через досвід роботи в іншому проекті Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні – «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), повідомив проректор ЦНТУ з наукової роботи, професор Олександр Левченко. Коли стало відомо, що USAID допомагає готувати новий американсько-український навчальний курс для українських інженерів спеціальностей, пов’язаних із автоматизацією та енергетикою, ЦНТУ, який давно й успішно готує фахівців за цими напрямками, подав заявку на участь у проекті. Після цього наш університет пройшов конкурсне анкетування й, зрештою, увійшов до числа закладів вищої освіти України, обраних для впровадження курсу «Hardware Product Engineering».

«Мета проекту – підготувати в Україні інженерів, які знатимуть всі новації продуктового ІТ, зможуть розробляти сучасні продукти hardware та вмітимуть організовувати технологічні стартапи, – розповідає професор Олександр Левченко. – Перевага нового курсу полягає у тому, що студенти отримуватимуть знання за програмою, підготовленою за участі провідних фахівців на основі сучасних англомовних джерел інформації найкращих університетів світу. Лекції курсу з продуктової інженерії читатимуть найкращі в Україні фахівці в сфері розробки hardware та стартапів.

За задумом організаторів, це допоможе підвищити якісний рівень наших студентів і викладачів та допоможе готувати фахівців, які зможуть розробляти, виготовляти та просувати на ринку сучасні інноваційні пристрої. Крім цього, студентів навчатимуть, де знаходити інвестиції під реалізацію їхньої ідеї, як працювати із краудфандинговими платформами, як організувати команду – все, що потрібно для створення стартапу. Випускники зможуть працювати як організатор проекту або керувати технічною стороною проекту».

Викладатиметься новий навчальний курс для здобувачів освіти ЦНТУ бакалаврату (IV курс), магістратури та аспірантури за спеціальностями 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» та 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології».

Весною 2023 року курс із продуктової інженерії читатиметься як пілотний, а з навчального року 2023/2024 – як повноцінна вибіркова дисципліна для студентів зазначених вище спеціальностей. Тривалість курсу – два семестри.

Організатори курсів з продуктової інженерії попередньо перевіряли рівень знань здобувачів освіти тих університетів, які претендували на впровадження даних курсів (до навчання допускались лише ті здобувачі, які мають високий рівень підготовки). Анкети двох аспірантів кафедри автоматизації виробничих процесів ЦНТУ були визнанні найкращими серед аналогічних анкет представників інших навчальних закладів.

Якщо лекції курсу з продуктової інженерії читатимуть запрошені фахівці, то практичні заняття проводитимуть викладачі ЦНТУ: доцент кафедри автоматизації виробничих процесів, д.т.н. Анатолій Мацуй та доцент кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту, к.т.н. Олександр Сіріков.

Також представники Центральноукраїнського національного технічного університету професор Олександр Левченко, доценти Ілона Андрощук (забезпечує загальний організаційний супровід проекту), Анатолій Мацуй та Олександр Сіріков готували пропозиції щодо наповнення курсу з продуктової інженерії.

В межах пілотного курсу заплановано провести всеукраїнський хакатон за участю команд, що представлятимуть університети-учасники проекту. Про дату хакатону буде повідомлено додатково.

© 2024 KNTU