💪Трансформуємо вищу освіту в Україні та наближаємо до європейських стандартів.

💪Трансформуємо вищу освіту в Україні та наближаємо до європейських стандартів.

Зміни у системі вищої освіти давно назріли. Про це говорять студенти і викладачі, керівники ЗВО та роботодавці. Ми бачимо це на прикладі українців, які здобули вищу освіту, але ніколи не працювали за спеціальністю. Бо помилились у виборі або взагалі її не потребували. Інші ж після закінчення ЗВО змушені були здобувати ще якусь неформальну освіту, щоб зрештою отримати фах та знайти роботу.

Ми можемо заперечувати це, але справжня цінність вищої освіти в Україні знизилася. Тож відкладати зміни на потім вже просто неможливо. Діяти потрібно зараз, якщо ми хочемо, щоб якісна освіта стала ключем до трансформації країни.

Що ми пропонуємо у якості перших кроків?

20 жовтня уряд запропонував на розгляд ВР законопроєкт, що сприятиме розвитку індивідуальних освітніх траєкторій студентів та вдосконаленню освітнього процесу у вищій освіті.

Детальніше про зміни 👇
✔️ У студентів-контрактників з’явиться можливість регулювати строки навчання. Вони зможуть управляти своєю річною навантаженістю у межах 30-80 кредитів ЄКТС на рік, тобто завершити бакалаврську програму за 3, 4, 5 або ж 6 років. Це створить більше можливостей для вибору та свободи студентів.
✔️ На бакалаврському освітньому рівні ЗВО зможуть створити міждисциплінарні програми — такі, де в межах однієї галузі вивчаються кілька спеціальностей. Студент вступає на галузь і після проходження двох курсів (або ж 60-120 кредитів ЄКТС) може обрати спеціальність у межах цієї галузі для подальшого навчання.
✔️ Замість заочної та вечірньої форм здобуття освіти впроваджуємо дистанційну, яка не потребує регламентації та відповідає європейській практиці. Студенти, які нині навчаються на заочній та вечірній формах, зможуть завершити своє навчання. А починаючи з 2024 року нові вступники вже обиратимуть або денну, або дистанційну форми здобуття освіти.

Більше про запропоновані зміни — в інфографіці до цього допису.

Наостанок ще одна важлива теза — будьмо відкритими до змін. Так, будь-які системні зміни можуть викликати занепокоєння або навіть страх, бо “так завжди було”. Але без зміни правил гри ми не отримаємо результат, відмінний від того, який маємо сьогодні.

Наша команда готова до обговорень та взаємодії. Пояснювати та чути, дискутувати та слухати. Адже наша спільна мета — сильна та розвинена держава, а якісна освіта — одна із надважливих та необхідних для цього складових.

Дякую Уряду за підтримку важливих освітніх ініціатив! 🤝

Фото Фото Фото Фото Фото Фото
© 2024 KNTU